Odzvonilo naplaćivanju opomena i obavijesti o troškovima

Bez autora
Jun 27 2012

Vlada je donijela i novi Zakon o zaštiti potrošača u kojem je najbitnija promjena da više nitko neće smjeti naplaćivati opomenu za dugove. Potrošači će sada moći platiti svoj stvarni dug, ali više neće trebati plaćati i naknadu za dugovanje. U Ministarstvu gospodarstva poručuju da je odzvonilo svim trgovcima, odnosno svim javnim poduzećima, teleoperaterima, bankama.... koji su dosad naplaćivali opomene za dug. Drugim riječima, ako ste na primjer banci dužni 151 kunu, oni vam mogu poslati opomenu s računom točnog duga od 151 kunu uvećanu za zakonom propisanu najvišu zateznu kamatu koju određuje HNB. Na takvo su se zakonsko rješenje odlučili, kažu, jer su primili na tisuće pritužbi građana koji su upozoravali na eklatantnu nepravdu.

Odzvonilo naplaćivanju opomena i obavijesti o troškovimaVlada je donijela i novi Zakon o zaštiti potrošača u kojem je najbitnija promjena da više nitko neće smjeti naplaćivati opomenu za dugove.

Potrošači će sada moći platiti svoj stvarni dug, ali više neće trebati plaćati i naknadu za dugovanje.

U Ministarstvu gospodarstva poručuju da je odzvonilo svim trgovcima, odnosno svim javnim poduzećima, teleoperaterima, bankama.... koji su dosad naplaćivali opomene za dug.

Drugim riječima, kažu u ministarstvu, ako ste na primjer banci dužni 151 kunu, oni vam mogu poslati opomenu s računom točnog duga od 151 kunu uvećanu za zakonom propisanu najvišu zateznu kamatu koju određuje HNB.

Na takvo su se zakonsko rješenje odlučili, kažu, jer su primili na tisuće pritužbi građana koji su upozoravali na eklatantnu nepravdu. Bilo je, navode, puno banaka, teleoperatera i drugih tvrtki koje su svaku opomenu naplaćivale od 20 do 300 kuna pa je često trošak opomene bio veći od samog duga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik